Elendilmir

Elendilmir

Yapım Tarihi: İlk Elendilmir’inki bilinmiyor, ikincisi Üçüncü Çağ’ın ilk yıllarında yapılmıştır.
Yaratıcısı: (İkinci Elendilmir için) Ayrıkvadi demircileri
Sahipleri: Silmarien, Isildur, Aragorn

Elendilmir

Annuminas’ın Asası ile birlikte, Kuzey Arnor Krallığı’nın hükümdarlık nişanı. Mithril’den yapılma gümüş bir şerit üzerine yerleştirilmiş beyaz, yıldız şeklindeki bir elf taşından oluşur. Orijinal mücevher, Dördüncü Numenor Kralı Tar-Elendil’in kızı olan Silmariën’e aitti. Daha sonra taş, onun soyundan gelen Andúnië Efendileri için bir aile yadigarı haline geldi. Numenor’un çöküşü sırasında, Elendil tarafından kurtarılıp Orta Dünya’ya getirildi. Böylece “Elendilmir” adını aldı. Arnor Kralları, Gondor’dakiler gibi taç kullanmazlardı, bunun yerine Elendilmir, Arnor tacı olarak kullanıldı.

Elendilmir’in Kayboluşu

Son İttifak Savaşı’nda Elendil Sauron tarafından katledildi. Ancak Isildur, babasının kırılan kılıcı Narsil ile Sauron’dan Yüzüğü kesip aldı ve savaş sona erdi. Bunun üzerine Isildur, Arnor’un kralı vasfıyla Elendilmir’i aldı ve alnına taktı. Daha sonra Tek’i atmayı reddederek Gondor’a döndü.

İki yıl sonra, karısını ve çocuklarını Ayrıkvadi’de bıraktığı ve Arnor’a geri dönmek istediği için, kuzeye doğru yola çıktı. Yanına Tek’i, babasının kırılan kılıcı Narsil’i ve Elendilmir’i de aldı. Diğer yollar uzun olmasına rağmen daha az tehlikeliydi; ancak kaderin bir oyunu olsa gerek, o Anduin kıyılarında ilerlemeyi seçti. Ancak Sauron burada sisli dağların orklarından bir ordu oluşturmuştu. Bu ordu, Isildur ve yanındaki 200 – 250 kadar adama saldırdı. Orklar büyük bir orduya karşı bir şey yapamazlardı belki fakat bu küçük grubu alt edebileceklerini düşünüyorlardı.

Ve öyle de oldu, neredeyse adamlarının tümü ile Isildur’un üç oğlu orada hayatını kaybetti. Orklar Elendilmir yüzünden Isildur’dan korkuyorlardı ve ona çok fazla yaklaşamadılar. Bu sırada Isildur Narsil’in parçalarını bir haberci ile Ayrıkvadi’ye göndermeyi başardı ve görünmez olup kaçabilmek için Tek’i kullandı.

Ancak Elendilmir, hala alnında kırmızı kırmızı parlamaktaydı ve Isildur başlığını alnın örtecek şekilde kapadı ve Elendilmir’in ışığı fani gözlere görünmez oldu. Ancak unuttuğu bir şey vardı, Sauron’un iradesi hala tükenmemişti ve Yüzük bir anda parmağından çıkıverdi.

Bunun üzerine ork okçuları tarafından atılan, boynuna ve kalbine isabet eden iki ok nedeniyle hayata gözlerini yumdu Isildur. Bundan sonra ise Yüzük Isildur’un felaketi olarak anılmaya başlandı.

Bu zamanlarda Tek’in kaderi biliniyordu; fakat tam 3.000 yıl boyunca bekledi Kuzeyin Yıldızı Anduin’in serin sularında…

İkinci Elendilmir

Elendilmir

Kırılan kılıç Narsil, Isildur’un ölüm haberiyle birlikte Ayrıkvadi’ye ulaştığında; Ayrıkvadili demirciler tarafından Elendilmir’in bir kopyası dövüldü. Bu kopya da aynı isimle anıldığı için Orta Dünya tarihinde iki tane Elendilmir olduğu söylenebilir. İkinci Elendilmir, Valandil ve soyundan gelen krallar ve daha sonra gelecek olan Dúnedain reisleri için dövülmüştü.

Frodo Baggins ve yoldaşları höyük yaylalarında iken, (Eylül 3018) Tom Bombadil onlara Dúnedain’den ve onların Orta Dünya’yı hala koruyan torunlarından bahsetti.

Hobbitler Tom’un sözlerini anlamadılar fakat o konuşurken sanki geçmişte kalmış engin yılları görür gibi oldular bir an; geniş ve gölgeli bir ova vardı önlerinde adeta, üzerinden parlak kılıçlar kuşanmış uzun boylu ve kararlı insan siluetleri geçiyordu, en sonunda da alnında yıldız olan bir adam göründü. Sonra görüntü soldu ve tekrar gün ışığının aydınlattığı dünyaya geri döndüler.

Yüzük Kardeşliği

Hobbitlerin gördüğü yıldız Elendilmir’di, onu alnına takan adam ise Aragorn’du, Isildur’un varisi.

Buna benzer bir görüntü de, Aragorn gerçek kimliğini Eomer’e açıklarken oluşmuştu.

Aragorn pelerinini geri itti. Kılıcını kavrarken, elf kını pırıldadı ve kınından çekince Anduril’in keskin yanı ani bir alev gibi parladı. “Elendil!” diye haykırdı Aragorn. “Ben Arathorn oğlu Aragorn; bana Gondor’lu Elendil’in oğlu İsildur’un varisi Dûnadan ve Elf Taşı Elessar derler, işte Kırılan ve yeniden dövülen Kılıç! Bana yardım mı edeceksiniz, engel mi olacaksınız? Çabuk seçin!” Gimli ile Legolas yol arkadaşlarına hayretle baktılar çünkü onu daha önce böyle bir ruh halinde görmemişlerdi. Sanki onun boyu posu büyümüştü de Eomer küçülmüştü; canlı yüzünde, taştan kral heykellerinde gördükleri gücün ve heybetin kısa bir zuhurunu yakalamışlardı. Bir an için, Aragorn’un alnında, parlayan taç misali beyaz bir alev oynaşıyor gibi göründü Legolas’ın gözlerine.

İki Kule

Aragorn Elendilmir’i; 15 Mart 3019’da, Pelennor Çayırları Savaşı’na geldiğinde takmıştı. Minas Tirith’e girmeden önce, Elendilmir’i Elrond’un oğulları Elledan ve Elrohir’e emanet etmişti; çünkü krallık üzerinde hak iddia etmek için doğru zamanın gelmediğine inanıyordu. Ancak 1 Mayıs tarihinde Minas Tirith’e taç giyme töreni için döndüğünde Elendilmir’i alnına taktı.

“Büyük bir yangının içine batan Güneş’e bakın! Bu birçok şeyin sonu ve düşüşü, dünya akıntılarında değişiklik anlamına geliyor. Fakat bu Şehir, vekilharçların yönetiminde uzun yıllar dinlendi ve korkarım davet edilmeden buraya girersem, savaş sırasında yaşanmaması gereken kuşkular ve tartışmalar çıkabilir. Galip olanın biz mi Mordor mu olduğu kesinleşmeden içeri girmeyeceğim, bir talepte de bulunmayacağım. Adamlar çadırlarımı savaş alanına kurarlar; burada Şehir’in Hükümdarı’nın beni karşılamasını bekleyeceğim.”

Fakat Eomer şöyle dedi: “Kralların sancağını açtınız ve Elendil hanedanlarının nişanlarını gösterdiniz bile. Bunlara itiraz edilmesine izin mi vereceksiniz?”

“Hayır,” dedi Aragorn. “Fakat zamanın daha ermediğini düşünüyorum; ayrıca Düşman ve onun hizmetkârlarından başka kimseyle didişmeye niyetim yok.”

Prens İmrahil de şöyle dedi: “Sözleriniz akıllıca efendim, eğer Hükümdar Denethor’un bir akrabasının bu konuda fikir yürütmesine izin verecek olursanız. Denethor güçlü bir iradeye sahip, mağrur biridir ama yaşlıdır; oğlu yaralandığından beri hareketleri de bir garipleşti. Yine de ben olsaydım, kapıdaki bir dilenci gibi burada kalmazdım.”

“Bir dilenci değil,” dedi Aragorn. “Şehirlere ve taştan evlere alışık olmayan Kolcuların bir komutanı diyelim.” Ve sancağını toparlamaları için emir verdi; Kuzey Krallığının Yıldızı’nı saklayarak bunu Elrond’un oğullarına emanet etti.

Kuzeyin Yıldızı’nın Yeniden Bulunuşu

İlk Elendilmir’in Saruman’ın casusları tarafından Anduin nehrinde Tek’i arama çalışmaları sırasında bulunduğu söylenir. Saruman’a Yüzük’ü getiremediler çünkü Yüzük uzun bir süre önce bir hobbit tarafından bulunmuştu. Ancak Isildur’dan arta kalanlar ve Elendilmir ile geriye döndüler. Saruman’ın Isildur’un bedenine ne yaptığı bilinmez. Ona değer verip bir yere mi kaldırmıştı; yoksa bir odun parçası gibi fırınlarında mı yakmıştı. Gerçi bu yaptığı en büyük kötülük olmazdı belki; ama yine de utanç verici, çirkin bir davranış olurdu.

Yüzük Savaşı’nın bitmesinden sonra, Aragorn Orthanc’ı araştırmak üzere Isengard’a doğru yola çıktı. Aramalar sırasında ilk Elendilmir; açılmasına Gimli’nin yardım ettiği gizli bir kapının ardındaki çelik bir hücrede bulundu.

Bunun üzerine Aragorn orijinal Elendilmir’i aldı ve tüm Arnor Krallığı’nı devralmak üzere Kuzey’e doğru yola çıktı. Oraya vardığında, Arwen Undómiel, Elendilmir’i Aragorn’un alnına yerleştirdi. Bunu gören herkes, oluşan ihtişamı anlatabilecek kelime bulamadıklarını söyler. Ve yine denir ki, ilk Elendilmir Aragorn’un alnına takılınca oluşan ışık, kadim günlerdeki Silmariller’in ışığını andırırmış.

Aragorn iki Elendilmir’e de gereken saygıyı gösterdi. İlkine, geldiği köken olan Elendil ve diğer Andúnië Lordları yüzünden; ikincisine ise onu takan Valandil ile birlikte 38 atasının anısı yüzünden. Aragorn ikisini de kullandı. İlkini önemli günlerde taktı alnına, ikincisini ise kraliyet tacı yerine kullandı. İki Elendilmir de böylece süslediler Elessar’ın alnını.

Elendilmir

Notlar

Etimoloji:

“mir” değerli taş, mücevher, değerli şey ve hazine anlamlarına gelir.
“elen” yıldız ve elf anlamlarının ikisini de taşır.
“ndil” ise bağlılık, sadakat anlamlarına gelir.

  • Elendilmir’den aynı zamanda “Kuzey’in Yıldızı”, “Kuzey Krallığı’nın Yıldızı” veya “Elendil’in Yıldızı” olarak da söz edilir.
  • Robert Foster’ın hazırladığı “The Complete Guide to Middle-earth” adlı eserde; Samwise Gamgee’ye verilen Dúnedain Yıldızı’nın Elendilmir olduğu söylenir. Ancak Christopher Tolkien’e göre bu apaçık bir hatadır. Araştırdığım bazı yerli ve yabancı kaynaklarda bu yanlışlık var, belirtmek istedim.
  •  Elendilmir’in yapımında mithril kullanılması, Numenor Adası’nda mithril bulunduğunun bir işaretidir. Númenor’un on beşinci hükümdarı Tar-Telemmaitë, gümüş sevgisinden dolayı “gümüş-elli” olarak adlandırılırdı. Hazinesi için mithril çıkarttığı bilinir. Ancak ada battıktan sonra mithril çıkarılan tek yer Moria olarak kaldı.
  • Elendilmir’in ışığı, Tek Yüzük tarafından sağlanan görünmezliğe karşı direnç göstermişti, fakat üzerine bir başlık kapatılınca görünmez olmuştu. Bunun nedenininden emin değilim; lakin bir teorim var. Frodo Fırtınabaşı’nda Yüzük’ü kullanınca nazgúllerin ruh dünyasındaki gerçek şekillerini görebiliyor. Elendilmir de yapıldığı taşın kudretinden olsa gerek, ruh dünyasında bu şekilde görünüyor, hatta bu gücün gerçek dünyaya da bir yansıması oluyor. Ancak üzerine bir şey örtüldüğünde fani gözlerden saklanıyor.
  • Ferah Çayırlar Felaketi sırasında, İsildur’un yanındaki 200-250 adam arasında, 20 tane demir yaylı Numenor okçusu ve 10 kadar da atlı vardı. Çünkü daha fazlasına ihtiyaçlarının olmadığını düşünüyorlardı.
  • Isildur’un öldüğü yerde Anduin’in şiddetli akıntılarının olmadığı, derinliğinin de omuz seviyesinde olduğu düşünülüyor. Çünkü Yüzük ve İsildur’dan arta kalanlar 3.000 yıl boyunca yerlerini korumuştu.

Eğer Orta Dünya hayranıysanız, bizi TwitterInstagram ve Facebook üzerinden takip edebilirsiniz.

Yüzüklerin Efendisi dizisi ile ilgili son haberleri takip etmek için portalımıza, Orta Dünya ile ilgili tartışmalara katılmak için de forumumuza mutlaka bir göz atın.

YouTube ve Twitch kanallarımıza da bekleriz.

Mutlaka Okuyun!

rings of power güç yüzükleri ar pharazon

Güç Yüzükleri dizisi: Numenor ve Pharazon’a yakından bakış! (ComicBook Özel Haberi)

ComicBook, Yüzüklerin Efendisi: Güç Yüzükleri dizisinin Pharazon’u nasıl işleyeceğine dair ipuçları içeren özel bir haber …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir