Irk: Elf
Doğum Tarihi: 3. Çağ, Yıl 241
Ölüm Tarihi: 4. Çağ, Yıl 121
İkamet Ettiği Yerler: Ayrıkvadi ve Lothlorien; daha sonraları Minas Tirith ve Annuminas
Ebeveynleri: Elrond ve Celebrian
Kardeşleri: Elladan ve Elrohir
Eşi: Aragorn, Kral Elessar
Çocukları: 1 oğul - Eldarion - ve kızları
Saç ve Göz Rengi: Koyu saçlar ve gri gözler
Detaylı Biyografisi:
Arwen Akşamyıldızı Elf lordu Elrond’un kızıydı. Koyu saçları ve gri gözleriyle muhteşem bir güzelliğe sahipti. Halkı tarafından Undomiel, Akşamyıldızı diye çağırılırdı. Arwen'nin güzelliği Luthien’le kıyaslanırdı, ve o da Luthien gibi, aşık olduğu ölümlü bir insan için kendi ölümsüzlüğünden vazgeçti. Yüzük Savaşlarından sonra, Arwen ve Aragorn, Kral Elessar evlendiler ve Arwen Yeniden Birleşmiş Krallığın kraliçesi oldu.
Arwen 3. Çağ’ın 241 yılında dünyaya geldi. Kendinden yaşça büyük iki erkek kardeşi vardı, Elladan ve Elrohir. Babaları Elrond’un soyu hem insanlara hem de elflere dayanmaktaydı ve bu yüzden Elflerin ölümsüzlüğünü ya da İnsanların ölümlülüğünü seçme hakkı ona bahşedilmişti. Arwen ve kardeşleri de aynı seçimi yapma hakkına sahipti.
2509 yılında, Arwen'nin annesi Celebrian, Kızılboynuz geçidinde Orklar tarafından kaçırılarak işkenceye maruz kaldı ve ağır yaralandı. Oğulları tarafından kurtarılmış ve kocası tarafından iyileştirilmiş olsa da, Celebrian bu korkunç hatıranın izlerini yüreğinden silemedi ve bir yıl sonra Orta Dünya’yı terk etmeyi tercih etti.
Arwen zamanının çoğunu Lothlorien’de, büyükannesi Galadriel ile geçirirdi. 2951 yılında babasını ziyaret etmek için Ayrıkvadi’ye döndü ve orada Aragorn’la karşılaştı. Aragorn Arwen’e ilk bakışta aşık oldu, fakat Elrond ona kızının yaş, deneyim ve aynı zamanda soy olarak ondan çok daha üstün olduğunu, ve eğer kızı Aragorn’la olmayı tercih ederse, bunun Elflerin ölümsüz yaşamından vazgeçmesi ve akrabalarından ayrı düşmesi anlamına geleceğini söyledi.
Aragorn Ayrıkvadi’den ayrıldı ve Orta Dünya’da yolculuk ederek irfan ve deneyim kazanmaya başladı. 2980 yılında Lothlorien’e geldi ve orda Arwen’le karşılaştı. Arwen Caras Galadhon’da Aragorn’un ona doğru yaklaştığını görünce, o anda kararını verdiğini anladı. Lothlorien’de beraber bir mevsim geçirdiler, ve yaz ortasından önce Cerin Amroth’ta birbirlerine sadakat yemini ettiler. Lakin Elrond, Aragorn’a kızının Gondor ve Arnor Kralından daha düşük seviyede bir İnsanla evlenemeyeceğini söyledi. Bir kez daha Aragorn kaderini çizmek için meşakkatli uğraşlarına doğru yola koyuldu.
Dumanlı Dağlar ve doğudaki topraklardaki tehlike büyümeye başlayınca, Elrond 3009 yılında Arwen’i Ayrıkvadi’ye geri çağırdı. 3018 yılının Ekim ayında, Aragorn, Frodo Baggins ile Ayrıkvadi’ye döndüğünde, Aragorn ve Arwen kısa süreliğine tekrar bir araya geldiler, lakin iki ay sonra Aragorn, Frodo’ya görevinde yardımcı olmak için Ayrıkvadi’den tekrar ayrıldı. Lothlorien’de, Aragorn, Arwen tarafından onun için bırakılmış olan Elessar, Elftaşı’nı Galadriel’den aldı.
Arwen, Aragorn’u uzaktan düşünceleriyle takip etti ve onun için üzerinde Gondor’un Ak Ağacının sembolü ve Elendil’in tacının yedi yıldızının bulunduğu bir sancak yaptı. Elladan ve Elrohir, Halbarad ve kolcularla beraber güneye Aragorn’la buluşmaya gittiklerinde, bu sancağı ona yolladı. 15 Mart 3019’da, Aragorn korsan gemileriyle Pelennor Çayırlarına geldiğinde bu sancağı açtı.
Karanlık Lord Sauron’un düşüşünden sonra, Arwen babasıyla beraber güneye, Gondor’a seyahat etti. 3019 yılının yaz ortasından önce Minas Tirith’e vardı. Arwen ve Aragorn yıl ortasında evlendi ve Arwen Yeniden Birleşmiş Krallığın kraliçesi oldu.
Arwen, Frodo’nun taşıdığı yük yüzünden hala acı çektiğini hissetti. Onun rahatsızlığını azaltmak için ona ak bir mücevher verdi ve eğer artık yaşadığı anıları ve acılarını taşıyamıyorsa, yaralarının iyileşebileceği Batı’ya kendisi yerine yelken açabileceğini söyledi. Bu hediyeyi Arwen’in Frodo’ya nasıl verebildiği tam olarak bilinmemekle beraber, Arwen’in Valar’ın elçisi olan Gandalf’a, kendisi yerine Frodo’nun gitmesi için izin istemiş olabileceği tahmin edilmektedir.
Arwen, Kral Theoden’in cenaze alayı için Edoras’a seyahat etti. Cenazeden sonra, Arwen ve Elrond birbirleriyle son kez vedalaşmak için tepelere gittiler. 29 Eylül 3021’de, Elrond denize yelken açarak Ölmeyen Diyarlar’da eşine katıldı. Arwen ile babası bir daha birbirlerini görmediler.
Arwen ve Aragorn 120 yıl kadar mutluca yaşadılar. Eldarion adında bir oğulları oldu. Aynı zamanda isimleri bilimemekle beraber kızları da oldu. 4. Çağ’ın 15 yılında, Kral ve Kraliçe Kuzey Krallığına seyahat etti. Aragorn Arnor’da bütün krallığı üstlenince, Arwen, Aragorn’un alnına Elendilmir’i taktı. Bir süreliğine Evendim gölünün kıyısında yaşadılar ve Brendibadesi köprüsüne giderek Sam Gamgee, Merry Brandybuck ve Peregrin Took’la bir araya geldiler. Arwen, Sam’in kızı Elanor’u nedimesi yaptı.
Aragorn 4. Çağ’ın 120 yılında vefat etti. Arwen derin bir keder yaşadı ve nihayet ölümlülüğün acısını anladı. Çocuklarıyla vedalaşıp, Lothlorien’e gitti ve bir sonraki kış mevsiminde o da hayata veda etti. Mezarı, Cerin Amroth’a, Aragorn’la nişanlandıkları yere yapıldı.
bliZZard tarafından TheWhiteTree.org için tercüme edilmiş ve derlenmiştir. Başka bir yerde kullanmak istiyorsanız izin isteyin lütfen. _________________ Ben ateşten ve derin sulardan geçtim ayrıldığımızdan beri.
Bildiğimi zannettiğim şeylerin çoğunu unuttum ve unuttuğum şeylerin çoğunu yeniden öğrendim.
Uzakta olan birçok şeyi görebiliyorum ama yakında olan birçok şeyi göremiyorum...
En son bliZZard tarafından Çar Oca 20, 2010 11:13 am tarihinde değiştirildi, toplamda 2 defa değiştirildi.
Evet gerçektende çok iyi bir çalışma olmuş ama Aragorn'un yanına vigül koyup Kral Elessar yazmak yerine parantez içine alabilirdiniz.
Kadim_Balrog, evet sonlarında ki ölümler olmasa akılda kalmazdı. Silmarillion'u okumadım ama Silmarillion diyince aklıma hep Beleriand Savaşları gelir Bu da ona benzer bir şey işte Amon Hen denilince akla Boromir'in ölümü geliyor.
Yazıdada belirtilmiş olduğu gibi Elrond Ölümsüz Topraklara gitmiş, yani oranın felsefesini daha doğrusu oraya gidenlere ne oldu bilmiyorum ama teorik olarak hayatta oluyor galiba
Yine de en iyi bilgiyi bliZZard'tan alacağız _________________
Sonsuzluk önümdeydi hep ama gidemedim senden uzağa..
. 29 Eylül 3021’de, Elrond denize yelken açarak Ölmeyen Diyarlar’da eşine katıldı.
Buradan ölmediğini çıkarıyoruz.
Benim de sorum şu olacak: Arwen öldükten sonra, Mandos'un salonlarına mı gitti? Ölümlülüğü seçmesi onu insan mı yapmış oldu? _________________ 74
There is no emotion, there is peace.
There is no ignorance, there is knowledge.
There is no passion, there is serenity.
There is no death, there is the Force.
Benim de sorum şu olacak: Arwen öldükten sonra, Mandos'un salonlarına mı gitti? Ölümlülüğü seçmesi onu insan mı yapmış oldu?
Aşağıdaki satırlardan anlaşılacağı üzere, insanların ölümlülüğünü seçmiş, bu yüzden Mandos'un salonlarına gittiğini sanmıyorum.
Alıntı:
Babaları Elrond’un soyu hem insanlara hem de elflere dayanmaktaydı ve bu yüzden Elflerin ölümsüzlüğünü ya da İnsanların ölümlülüğünü seçme hakkı ona bahşedilmişti. Arwen ve kardeşleri de aynı seçimi yapma hakkına sahipti.
@The Captain
Aragorn, Kral Elessar yazmamın sebebi, "Kral Elessar"ın onun ünvanı oluşu, parantez içinde yazsam dengi gibi olurdu, o yüzden o şekilde yazmadım. Ayrıca yazının orjinalinde de o şekilde olduğu için bunu bozmak istemedim. _________________ Ben ateşten ve derin sulardan geçtim ayrıldığımızdan beri.
Bildiğimi zannettiğim şeylerin çoğunu unuttum ve unuttuğum şeylerin çoğunu yeniden öğrendim.
Uzakta olan birçok şeyi görebiliyorum ama yakında olan birçok şeyi göremiyorum...
BliZZard yazı gerçekten güzel olmuş. Seni uzun bir zaman sonra yeni bir konuyla görmek güzel oldu açıkçası. Arwen'in hikayesinde beni en çok etkileyen Aragorn'un ölümünden sonra büyük bir keder yaşayıp aynı yıl ölmesidir. _________________
Alıntı:
Babaları Elrond’un soyu hem insanlara hem de elflere dayanmaktaydı ve bu yüzden Elflerin ölümsüzlüğünü ya da İnsanların ölümlülüğünü seçme hakkı ona bahşedilmişti. Arwen ve kardeşleri de aynı seçimi yapma hakkına sahipti.
Bunun doğru olduğunu sanmıyorum. Elfler arasında sadece Luthien gerçekten ölmüştür. Bence Arwen Mandos'un Salonlarında Son'u bekliyor.
Maalesef doğru Ben de hiç ölmemesini dilerdim Gilfanon a-Davrobel ama hayat işte
Şaka bir yana, tam da öyle olmuştur. Earendil'in soyuna iki hayattan biri bahşedilmiş, seçimde onlara bırakılmıştır. Bu sadece Earendil'i ya da sadece Elrond ve Elros'u kapsamaz. Onların soyu da bunun içindedirler. Kesin olmamakla beraber; muhtemelen tek bir seçim hakkı tanınmıştır, yani bir çağ elf iki üçyüz yıl insan olunamıyordur
Yazıya gelince, biraz kısa buldum gerçi fazlaca uzatılıpta suyu çıkarılmamış olmamasını da tercih ederim Onun dışında bir sorum var: Neden bir iki yıl yazı yazmayıpta geri dönüşü Arwen ile yaptın, he !? Cevap ver bakayım _________________ Ey gözü bağlı kör ruh!
Sırlar meşalesiyle donat kendini... Dünya karanlığında göksel mahiyetini ancak böyle bulup ortaya çıkartabilirsin. Bu ilâhi rehberi takip et ve o senin koruyucu meleğin olsun. Senin geçmişteki ve gelecekteki hayatlarının anahtarı ondadır.
"Tembel Adalet..."Neredesin? Burada - Saat kaç? Şimdi - Sen kimsin? Şu An!
Yazıya gelince, biraz kısa buldum gerçi fazlaca uzatılıpta suyu çıkarılmamış olmamasını da tercih ederim
Daha uzun olamaz, çünkü Arwen hikayedeki yan karakterlerden biri bile değil. Esas oğlanın hakkında çok az şey bilinen yavuklusu . Yüzük Kardeşliği'nde sadece bir kaç kere adı geçiyor, o derece. 3. kitaptaki ekten öğreniyoruz çoğu şeyi zaten. Tuckborough.net'teki referanslara bakacak olursan, Tolkien'in yazdığı tüm eserlerde içinde Arwen geçen her bir satırdan faydalanılmış. Kitaptan 50 sayfa alıntı yapılabilecek bir karakter değil Arwen ne yazık ki.
Envinyatar demiş ki:
Onun dışında bir sorum var: Neden bir iki yıl yazı yazmayıpta geri dönüşü Arwen ile yaptın, he !? Cevap ver bakayım
Kütüphaneye bakıyordum ve Arwen'le ilgili bir yazı olmadığı dikkatimi çekti. Hani oynayan oyuncu için fan club'ların kurulduğu, ağızlardan salyaların akıtıldığı karakter. Bu kadar insanların gözdesi olan bir karakterle ilgili kütüphanede yazı olmaması bence üzücü bir şeydi, bu yüzden bu karakteri seçtim. _________________ Ben ateşten ve derin sulardan geçtim ayrıldığımızdan beri.
Elde ettiğim bilgiler doğrultusunda Güneşin Birinci Çağı'nın sonunda Manwë tarafından Eärendil, Elwing ve oğullarına (Elrond ve Elros) yazgılarını seçmesi istendi. Bunun üzerine Eärendil, Elwing'e bağlı olarak Elf olmayı seçerek Eldar'ın yazgısını paylaştı. Oğullarından Elrond Elf olmayı seçerken Elros ise ölümlü bir insan olma tercihinde bulundu. Bu durum Silmarillion ve Güç Yüzüklerine Dair'de şu şekilde geçmektedir:
Silmarillion demiş ki:
"Elflerin ve ölümlülerin ortak ürünleri olan, Eärendil, Elwing ve çocukları Elrond ise Elflerin görkemini, güzelliğini ve yazgılarını paylaşacaktı."
(Silmarillion - XII.Bölüm/İnsanlara Dair - syf. 129)
Silmarillion demiş ki:
"Sonra Eärendil, Elwing'e dedi ki: "Sen seç, çünkü ben dünyadan yoruldum." Ve Elwing, Lúthien yüzünden, Ilúvatar'ın İlk Çocukları arasında yargılanmayı seçti; Eärendil, yüreği İnsanların soyuyla ve babasının halkıyla olmasına rağmen, Elwing'in hatırı için aynısını seçti."
(Silmarillion - XXIV.Bölüm/Eärendil'in Yolculuğuna ve Öfke Savaşı'na Dair - syf. 303)
Güç Yüzüklerine Dair demiş ki:
"Elros ile erkek kardeşi Elrond, Edain'in Üç Hanedanı soyundan geliyordu ama Eldar ve Maiar kanlarına da sahiptiler; çünkü Gondolin'li Idril ve Melian kızı Lúthien onların ataları arasındaydı. Aslında Valar, İnsanoğlu'na Ilúvatar tarafından verilen ölüm armağanını ellerinden alamazdı ama Yarı Elfler olayında Ilúvatar, Valar'a durumu yargılayıp değiştirme hakkını vermişti; ve Valar da Eärendil'in oğullarının kendi kaderlerini kendilerinin seçmesine hükmetti. Elrond, İlkdoğanlar'la birlikte kalmayı seçti ve ona İlkdoğanlar'ın yaşamı ihsan edildi. İnsanların kralı olmayı seçen Elros'a ise çok uzun bir yaşam bahşedildi, Orta Dünya'daki İnsanlardan defalarca daha uzun; onun tüm soyunun, kraliyet hanedanının efendileri ve krallarının, Númenoreanların ölçütlerine göre bile uzun sayılan yaşamları oldu. Elros, beş yüz yıl yaşayıp dört yüz on yıl boyunca Númenoreanları yönetti."
Bu bilgilere bağlı olarak Eärendil, Elwing ve oğulları (Elrond ve Elros) dışında herhangi bir kimseye ırklar arası bir seçim hakkı verilmediğini görerek böyle bir çıkarımda bulunabiliyoruz. Dolayısıyla Arwen'in de böyle bir seçim hakkına sahip olamayacağı sonucuna varıyoruz.
Envinyatar'ın söylediklerine karşı olarak yukarıdaki bilgilerin ve bu bilgilerden elde edilen çıkarımın aksi yönünde ortaya herhangi bir bilgi konulmadığına göre Elrond ve Elros'un soyundan gelenlerin de böyle bir seçim hakkına sahip olamayacağı sonucuna varıyoruz. Sonuç olarak; bu seçim hakkı sadece Eärendil, Elwing ve oğullarını (Elrond ve Elros) kapsamakta olup Elrond ve Elros'un soyundan gelenlerin böyle bir seçim hakkı bulunmamaktadır.
Esasında bliZZard'ın çevirisini yaptığı bu derlemenin asıl kaynağının böyle bir bilgiyi hangi referanstan edindiğini öğrenmek isterdim fakat The Thain's Book'ta yer alan Arwen ile ilgili çalışmanın hazırlanış sürecinde kullanılan kaynaklardan bazıları henüz Türkçe'ye tercüme edilmediği için eğer böyle bir bilgi varsa bile bu bilgiye kaynaklardaki ilgili yerler tercüme edilinceye kadar ulaşamayacağımızı düşünüyorum. Bu konuyla ilgili kesin sonuca ancak bu kaynakları inceleyerek ulaşabiliriz. _________________ Ash nazg durbatulûk, ash nazg gimbatul,
ash nazg thrakatulûk agh burzum-ishi krimpatul
Mody'ye katılıyorum. Arwen'in seçimi mecazidir, zaten eğer gerçekten bir seçim olsaydı o çoktan elf olmayı seçmiş ki bin yıllardır yaşıyor. Hayır onun insanların yazgısını seçmesindeki kasıt, Aragorn ile yaşayacakları ömrün eninde sonunda bitecek olması ve aragorn öldüğünde kendisinin de kederden solacağını biliyordu. Fakat her halukarda elf olarak öldü ve elflerin yazgısını paylaştı bu yüzden Arwen ve Aragorn'un ayrılığı Beren ve Luthien'den daha kederlidir.
Öncelikle yaptığınız alıntılar yalnızca Eärendil, Elwing ve oğulları (Elrond ve Elros) bu seçim hakkına sahiptir diye bir bilgi içermiyor, onların böyle bir hakka sahip olduğunu belirtiyor. Ayrıca Silmarillion ve Güç Yüzüklerine Dair kitapları 1. ve 2. çağla alakalı bilgiler vermektedir. Arwen ise 3. çağda doğmuştur. Yanılmıyorsam soy ağaçları dışında, bu kitaplarda adı bile geçmiyor.
Mantıken eğer Orta Dünya'da "gen", "soy" diye bir şey söz konusu ise, Arwen'in ve kardeşlerinin de aynı yazgıyı yaşaması gerekmektedir (ki bundan bağımsız olarak da zaten Arwen bunu yaşamıştır, bunu ölmeyi seçebildiğinden anlıyoruz). Tercih hakkı elf veya insan olmak değil. Zaten yarı-elf bunlar. Tercih yapabildikleri şey ölüm ya da sonsuz yaşamı seçebilmek.
Tuckborough.net (The Thain's Book) 'un kaynakları şöyle (zaten bakmışsınızdır siz, ama linki tıklamayanlar olabileceği için burada da paylaşıyorum):
The Fellowship of the Ring: "Many Meetings," p. 239, 245, 250; "Lothlorien," p. 367
The Return of the King: "The Steward and the King," p. 250-51; "Many Partings," p. 252-54
Appendix A of The Lord of the Rings: "The Tale of Aragorn and Arwen," passim
Unfinished Tales: "The Disaster of the Gladden Fields," p. 277
The Letters of J.R.R. Tolkien: Letter #246
İstediğiniz kısım ya Unfinished Tales ya da The Letters of JRR Tolkien sanırım. İngilizcelerini inceleyebiliriz istediğinizin. Böylece konu da aydınlanmış olur. _________________ Ben ateşten ve derin sulardan geçtim ayrıldığımızdan beri.
bliZZard arkadaşım gerçekten çok güzel bir paylaşım olmuş. Bu paylaşım için sana teşekkür ederim. Arwen hakkında hiç birşey bilmediğimi anladım. Sayende artık Arwen hakkında bilgim var.
Kullandığım alıntıların yalnızca Eärendil, Elwing ve oğulları (Elrond ve Elros) için olduğunun farkındayım. Ben sadece bu bilgilerden yola çıkarak bir çıkarımda bulundum. Ortada bu çıkarımın aksini iddia eden herhangi bir kanıt olmadığı için de böyle bir sonuca vardığımı ifade ettim. Buna karşın Unfinished Tales ve The Letters of J.R.R. Tolkien'de böyle bir bilgi yer alabilir ancak çıkarımımın aksini iddia eden böyle bir bilginin bu kaynaklar içerisinde nerede olduğu konusunda hiçbir fikrim yok.
Esasında burada Arwen ile ilgili ortak bir sonuca varamamamızın nedeni; "ölüm" kavramını Elfler için İnsanlar açısından değerlendirmeye çalışmamızdır. Elfler, İnsanlar gibi çeşitli fiziksel yollarla (örneğin; kılıçla yaralanma sonucu hayatsal fonksiyonlarını kaybetme gibi) öldürülebilirler fakat zamanın yavaş ilerleyen tesiri karşısında İnsanlar gibi ölmezler. Elfler'in ölümü onların Orta Dünya'da kalmayı seçerek burada yavaşça solmalarıdır. Sonuç olarak; sonsuz yaşamı seçebilme (ölümsüzlük) kavramı Orta Dünya'dan ayrılarak Valinor'da yaşamak demektir. Elfler açısından "ölüm" ise Orta Dünya'da kalarak yavaşça "solmak" anlamına gelir ki bu nedenle Elfler Orta Dünya'dan ayrılmaktadırlar. Böylece Arwen'in Orta Dünya'da kalarak solmayı seçmesi, onun ölümü seçmesi ile eşdeğerdir. Buradaki "seçim" kavramı da bu anlamda kullanılmaktadır. _________________ Ash nazg durbatulûk, ash nazg gimbatul,
ash nazg thrakatulûk agh burzum-ishi krimpatul
Ben Arwen'in böyle bir seçim yaptığına inanıyorum çünkü;
Alıntı:
Fakat Kraliçe dedi ki: "Ben bir armağan vereceğim size. Çünkü ben Elrond'un kızıyım. Limanlara giderken onunla birlikte ayrılmayacağım buradan; çünkü benim seçimim Lûthien'in seçimi gibi, ben de onun yaptığını yaptım, hem tatlı hem acıyı seçtim.
Arwen bu seçimi Aragorn için yapmıştır, aşklarının taze kalabilmesi için. Eğer Mandos'un Salonları'na gitmiş ve insanların yazgısını paylaşamamışsa, amacına ulaşamamış demektir. Bu durumda "ölümü" seçmesinin ne anlamı kalıyor ?
Bence sırf bu yüzden o insanların yazgısıyla karşılaşmış ve ölümü tatmıştır.
Alıntı:
o henüz günlerini eskitmemişti ve böylece üstlenmiş olduğu ölümlülüğün acısını da tadıyordu.
Alıntı:
“’seni teselli etmek için konuşmuyorum çünkü dünyanın döngüsü içinde böyle bir acı için teselli yoktur. önünde nihai bir seçim var: ya pişman olup limanlar’a giderek ebede kadar yeşil kalacak ama hiçbir zaman bir hatıradan ileriye gidemeyecek olan anımızı batı’ya taşırsın; ya da insanların yazgısı’na tahammül edersin.’
Ayrıca o Luthien'in kaderini paylaşmıştır.
Tüm bunlardan Arwen'in gerçekten öldüğü gerçeği çıkarılabilir bence. _________________ Ey gözü bağlı kör ruh!
Sırlar meşalesiyle donat kendini... Dünya karanlığında göksel mahiyetini ancak böyle bulup ortaya çıkartabilirsin. Bu ilâhi rehberi takip et ve o senin koruyucu meleğin olsun. Senin geçmişteki ve gelecekteki hayatlarının anahtarı ondadır.
"Tembel Adalet..."Neredesin? Burada - Saat kaç? Şimdi - Sen kimsin? Şu An!
Alıntı:
’seni teselli etmek için konuşmuyorum çünkü dünyanın döngüsü içinde böyle bir acı için teselli yoktur. önünde nihai bir seçim var: ya pişman olup limanlar’a giderek ebede kadar yeşil kalacak ama hiçbir zaman bir hatıradan ileriye gidemeyecek olan anımızı batı’ya taşırsın; ya da insanların yazgısı’na tahammül edersin.’
Bu konuşma Aragorn ölmek üzereyken Yüzüğün yok edilmesinden 120 yıl sonra yapılıyor. Arwen insanların ölüm yazgısını gerçekten seçebilmiş olsaydı hem 120 yıl yaşayamazdı normal bir insan gibi ölürdü hem de o andan sonra Limanlara dönmek gibi bir şansı olmazdı.
silmarillion Sayfa 229 (altıkırkbeş baskısı)
Kutlu diyarı terk ederek ve orada yaşayanlarla ilgili akrabalık haklarından vazgeçerek ikinci tercihi seçti; böylece önlerinde ne kadar keder uzanırsa uzansın, Beren ile Luthien'in yazgıları birleşebildi ve yolları, dünyanın sınırları ötesine birlikte yönelebildi. Böylece Eldalie arasında gerçekten ölen sadece o oldu ve uzun zaman önce dünyayı terk etti. Ancak onun seçimiyle iki soy birleşti; ve o bütün dünya değişmesine rağmen Eldar'ın kaybettikleri sevgili Luhien'e benzer olarak gördükleri çoğunun atasıydı.
Elfler arasında dünyanın sınırları dışına giden bir tek luthien vardır, Arwen öldükten sonra ölen elflerin gittiği yere Mandos'un salonlarına gitmiştir. Onun seçimi yani insanların yazgısını seçmesi ölümü seçmesi demektir ama insanların ölümünü değil elflerin ölümünü.
Paylaşım için sağol. Bilgiler güzel. Kısa ve öz. Ayrıca müzikler içinde teşekür ederim.
Birde Galadriel'in evine (Ormana) geldiklerinde Gandalf'a ağıt yakıyorlardı
O müziği bulma şansımız varmı acaba?
Paylaşım için sağol. Bilgiler güzel. Kısa ve öz. Ayrıca müzikler içinde teşekür ederim.
Birde Galadriel'in evine (Ormana) geldiklerinde Gandalf'a ağıt yakıyorlardı
O müziği bulma şansımız varmı acaba?
Lothlorien isimli parça.. Sitemizde tüm albümü bulabilirsin. _________________ Aurë Entuluva!
Arweni filmde zaten Liv Tyler oynuyor Liv Tyler aşıgı birisi olarak Liv tylere tam oturan bir rol oldugunu ve Arwene başka kimsenin bukadar yakışıcagına inanmıyorum.
Filmde garibime giden şey bütün Elfler arasında tek sarışın olmayanlar Arwen ve Babası